Muziekinstrumentenbouw

Strijkinstrumenten

In deze optie begin je in het eerste jaar met een aantal inleidende oefeningen die je vertrouwd maken met fijne houtbewerking en de esthetische vormgeving van de viool. In verschillende proefwerkstukken leer je nauwkeurig zagen, snijden en sculpteren. Ook het buigen van hout, het steken van gewelfde bladen en fijn inlegwerk komen aan bod.

In het tweede jaar start je met de bouw van een moderne viool (model Stradivarius, 'Medici', 1716). Het volgende instrument maak je zelf. Je hebt de keuze tussen een viool, een altviool of cello (moderne of barokuitvoering) die op een moderne of barokke wijze wordt uitgevoerd. Naargelang je vordering, kun je eventueel nog een derde instrument bouwen.

De begeleiding bij het bouwen van deze instrumenten gebeurt in groep, maar is tegelijkertijd toch vrij individueel gericht. Het is immers een ingewikkeld proces van uitdagingen, inzicht, geduld en doorzettingsvermogen. Iedere leerling bewandelt deze weg dan ook volgens eigen geaardheid.
De praktijkateliers zijn grote studie- en werkruimtes waar ook vele theoretische lessen plaatsvinden. De aloude 'leerling-leermeester'-situatie uit de glorietijd van dit respectabele ambacht wordt zo eer aan gedaan en komt tegelijk tegemoet aan de eisen van het projectmatig en geïntegreerd onderwijs.

Tokkelinstrumenten

In deze optie begin je in het eerste jaar met de voorbereiding om een octaafgitaar te bouwen. In het tweede jaar bouw je dan een klassieke gitaar. De gebruikte bouwmethode is gebaseerd op de Spaanse traditie van gitaarbouw. Je leert verschillende technieken voor het vervaardigen van de aparte onderdelen:

  • maken van gitaarrozetten
  • samenstellen en snijden van gitaarhalzen
  • bebalken van gitaarbovenbladen
  • buigen van gitaarzijwanden
  • montagetechnieken voor gitaren
  • rand- en andere inlegtechnieken
  • vervaardigen van gitaartoetsen
  • politoer- en afwerkingstechnieken

Lessentabel

Vaknaam Lesuren per week
Algemene vorming 5 BG/BV 6 BG/BV
Engels 2 2
Levensbeschouwelijke vakken 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Project Algemene Vakken 4 4
     
Technische vorming    
Muziek 2 2
Praktijk instrumentenbouw 16 16
Technisch tekenen 2 2
Technologie instrumentenbouw 4 4
     
TOTAAL 34 34

Geïntegreerde proef

In het zesde jaar toon je aan de hand van de Geïntegreerde Proef je verworven kennis en vaardigheden van de voorbije jaren. Een stageperiode brengt je in nauw contact met de bedrijfswereld.

Attest bedrijfsbeheer en VCA-attest

De mogelijkheid bestaat om een attest bedrijfsbeheer te behalen, waarmee je je als zelfstandige kunt vestigen. Ook een VCA-attest kun je op onze school behalen.

Muziekinstrumentenbouw: ILSA

ILSA is een instrumentenbouwschool gevestigd te Boom, Antwerpen. Zij biedt één van de beste viool- en gitaaropleidingen in Europa. De leerstof is gespreid over drie jaar voltijds dagonderwijs, minstens achttien uur per week praktijk, ondersteund door technische en theoretische vakken (technologie, akoestiek, muziek en muziekgeschiedenis).

Het groot aantal praktijkuren, de verplichte stages en de aanvullende restauratieopleiding bepalen het kwaliteitsniveau van deze school.

Instrumenten die tijdens de opleiding gebouwd kunnen worden:

  • viool, altviool, cello (optie strijkinstrumenten)
  • klassieke en romantische gitaar en luit (optie tokkelinstrumenten)

Op het einde van elk schooljaar worden de resultaten door een jury van experts beoordeeld. De opleiding wordt georganiseerd in de cyclus van het secundair beroepsonderwijs, maar de leeftijd van de leerlingen varieërt van 17 tot 25 jaar. De studentenpopulatie is zeer gevarieerd, zowel qua leeftijd als nationaliteit.