Eerste schooldag PTS Campus Boom

publish date
24.08.2017

Contactpersoon:     Studiemeesters  (03 880 82 00)    
Onderwerp:             Eerste schooldag
  


Geachte ouders 


Uw zoon of dochter heeft zich voor het schooljaar 2017-2018 (her)ingeschreven als leerling van onze school.
Wij danken u hiervoor van harte. U mag rekenen op onze inzet om er een geslaagd schooljaar van te maken.
Wij zijn ervan overtuigd dat we hierbij op uw medewerking kunnen rekenen. 

Het nieuwe schooljaar start op vrijdag 1 september 2017.

Alle leerlingen krijgen een aangepast programma aangeboden. Zij maken kennis met de schoolverantwoordelijken, krijgen informatie over het schoolreglement, halen hun handboeken en cursussen op…

De uurregeling hiervoor ziet er als volgt uit:


                                                                                                                      nieuwe leerlingen

·       1ste jaren                         van 08.30 u. tot 12.00 u.
·       2de jaren                          van 09.00 u. tot 12.00 u.                                               08.30 u.
·       3de jaren                          van 09.00 u. tot 12.00 u.                                               08.30 u.
·       4de jaren                          van 09.30 u. tot 12.30 u.                                               09.00 u.
·       5de jaren                          van 13.00 u. tot 16.00 u.                                               12.30 u.
·       Leerlingen ILSA                 van 13.00 u. tot 16.00 u.                                               12.30 u.
·       6de en 7de jaren               van 13.30 u. tot 16.30 u.                                               13.00 u.  
 

Om een eerste kennismaking met onze school vlot te laten verlopen, worden de nieuwe leerlingen vroeger verwacht (zie rechterkolom). Zij krijgen dan een extra rondleiding. Verzamelplaats voor deze nieuwe leerlingen is de grote speelplaats. 

De eerste schooldag brengen onze leerlingen schrijfgerief en een stevige boekentas mee, waarin ze hun handboeken en cursussen kunnen opbergen. 

Aan de leerlingen die zich herinschrijven, vragen we om thuis de werkpakken en –schoenen te passen en na te kijken op eventuele slijtage. Als alles nog in goede staat verkeert, brengen de leerlingen hun werkpak en –schoenen mee op de eerste schooldag. 

Hebt u vragen of wenst u inlichtingen, aarzel dan niet om contact op te nemen.

 

Hoogachtend

 

 

 

Arnold Callay

Directeur

School- en studietoelagen 2017-2018

publish date
03.07.2017

 

Je kan vanaf de kleuterschool tot aan de hogeschool en universiteit een studietoelagen aanvragen. Je komt vlugger in aanmerking dan je denkt. Je aanvraag indienen kan van 1 augustus 2017 tot en met 1 juni 2018.
 

Al de antwoorden op volgende vragen vind je terug op de website: http://www.studietoelagen.be/

- Kom je in aanmerking?

- Hoe aanvragen?

- Hoeveel bedraagt de toelage?

- Wanneer weet je of je een toelage krijgt?

-...

Techniek- en horecaleerlingen bouwen samen hippe foodtruck

publish date
08.05.2017

De provinciale scholen PTS Boom en PIVA Antwerpen werkten samen aan een bijzonder project. Hun leerlingen bouwden een echte, professionele foodtruck. De jongeren uit de techniek-richtingen maakten de wagen rijklaar, de horecastudenten zorgden voor de inrichting. Hiermee bereidt het Provinciaal Onderwijs haar leerlingen in de praktijk voor op de arbeidsmarkt.

Foodtrucks zijn een echte hype. Niet alleen in tv-programma’s, op elk festival, feestje of op iedere markt komt je er wel één tegen. Deze culinaire kraampjes op wielen zijn niet meer weg te denken uit het moderne horecalandschap. Het Provinciaal Onderwijs Antwerpen speelt daar graag op in met een project dat tot de verbeelding van jongeren spreekt.

PTS in Boom en PIVA in Antwerpen sloegen de handen in elkaar en bouwden een professionele foodtruck. Een bijzondere ervaring voor de 40 betrokken leerlingen. De jongeren uit de technische richtingen werkten aan het koetswerk en maakten de wagen rijklaar, de horeca leerlingen stonden onder andere in voor de inrichting. Uiteraard moesten ze daarbij rekening houden met alle wetgeving en reglementeringen.

Gedeputeerde bevoegd voor onderwijs Inga Verhaert is erg enthousiast: “Met dit hedendaagse project spelen de twee scholen handig in op de hype rond foodtrucks. Het is duidelijk iets wat jongeren aanspreekt en waarop ze met fierheid kunnen terugkijken. En tegelijk bereiden de scholen hun leerlingen op een leuke manier voor op de praktijk en de arbeidsmarkt. Precies waar het Provinciaal Onderwijs sterk en vernieuwend in is!”

De Foodtruck wordt volgend schooljaar verder afgewerkt en kan daarna gebruikt worden voor promotionele activiteiten binnen en buiten de scholen.

Leerlingen Chemie en Techniek Wetenschappen PTS Boom brouwen eigen bier

publish date
23.01.2017

Op vrijdag 27 januari starten de leerlingen uit het 5 de jaar  Industriële Chemie en Techniek Wetenschappen met hun bierbrouwproject. Een uitdagend, wetenschappelijk project waarin de leerlingen de handen in elkaar slaan met hobbybrouwer Chris Van den Bergh om als eindproduct een lekker, eigen gebrouwen bier te bekomen. Alhoewel een eigen gebrouwen bier een hele uitdaging is gaan de leerlingen van PTS campus Boom een stapje verder.  De leerlingen zullen tijdens de het brouwproces de noodzakelijke kwaliteitscontroles uitvoeren. Via deze bierbrouwdag zullen de leerlingen in staat zijn om het productieproces te begrijpen en procestechnologisch voor te stellen. Op het eigen gebrouwen bier worden een aantal analyses uitgevoerd zoals bv. Het alcoholpercentage. Daarnaast bereiden ze een brouwerijbezoek voor om hun analyses en conclusies te toetsen met de realiteit.

Een onderbouwd project met de  realisatie van heel wat leerplandoelstellingen maar ook met de nadruk op hedendaagse competenties zoals onderzoeksmethoden, werken in teamverband, informatieverwerving en – verwerking en probleemoplossend denken.  Al deze competenties vormen een stevige basis voor de geïntegreerde proef in het zesde jaar.

Een staaltje gedrevenheid dat niet alleen een hele uitdaging is voor de leerlingen en hun begeleidende leerkrachten maar ook zeker het belang van wetenschappen in onze hedendaagse maatschappij wil benadrukken.

“Music for Life” actie van PTS Boom is schot in de roos!

publish date
14.12.2016

Ook PTS Boom neemt deel aan de warmste week van de actie “Music For Life” van Studio Brussel.  De leerlingen kozen ervoor om theelichthouders te maken en te verkopen voor het goede doel.  Sinds de verkoop begon, zo’n twee weken geleden, zijn er al ongeveer 600 stuks de deur uit gevlogen.  Ook tijdens de verkoop door 4TW op de markt van Boom gingen ze als zoete broodjes over de toonbank en waren we snel uitverkocht.  In totaal leverde dit nu al een bedrag op van 3000 euro.  Omdat de verkoop een groot succes blijkt te zijn, worden er nog altijd bijgemaakt.  We hopen de kaap van 4000 euro te overschrijden!

Dat ze gemakkelijk verkopen is niet alleen omdat het voor het goede doel is.  Het ontwerp mag er ook best zijn! Er is keuze tussen verschillende houtsoorten en daarbij wordt telkens de combinatie gemaakt met een goud- of zilverkleurig “Music For Life” vlammetje.  Dit levert dus verschillende mogelijkheden op waardoor men meestal niet één maar meerdere theelichtjes koopt.

De theelichthouders zijn volledig in de school gemaakt op het metalen oplegstukje na, dat werd uitgesneden met een waterstraler door de firma “Lasertek” uit Mechelen.  Lasertek heeft dit volledig gratis gedaan.  Daarbovenop mochten de leerlingen van het 7de jaar computergestuurde productietechnieken de volledige voorbereiding en het productieproces volgen van het uitsnijden van de plaatjes.  Een win-win situatie dus!

De opbrengst van deze actie gaat naar “Make-A-Wish® Vlaanderen”.  Deze organisatie heeft sinds de oprichting in 1990 al meer dan 2000 hartenwensen vervuld van kinderen die vechten tegen een levensbedreigende ziekte om hoop, sterkte en vreugde te brengen.

Onze actie loop nog tot 22 december.  De theelichthouders zijn te verkrijgen in de school.  De verkoop zal worden afgesloten na de ouderavond en  de leerlingenraad hoopt op een mooi bedrag voor “Make A Wish”!

Leerlingen PTS Boom vernieuwen zelf verlichting school

publish date
17.10.2016

PTS Boom pakt uit met een bijzonder project waarbij de leerlingen van het 5de en 6de jaar zelf de verlichting van de school energiezuiniger maken. De jongeren uit verschillende studierichtingen maakten een plan van A tot Z om het verlichtingsnetwerk van hun school deels te vernieuwen en deels te renoveren. Door TL- en halogeenverlichting te vervangen door LED-verlichting zal de school besparen op energiekosten en –onderhoud. Ook het concentratievermogen van de leerlingen gaat er door het heldere LED-licht met spectrale verdeling op vooruit.

De leerlingen startten eind september met het vakoverschrijdende project Relighting. Ondertussen zijn er al twee lokalen afgewerkt en zijn de leerlingen bezig aan een derde lokaal en een verbindingsgang.

Onze school werkt met een maximumfactuur

publish date
09.09.2016

PTS wil iedereen de beste kansen geven om al zijn of haar talenten te vinden én te ontplooien. We bieden sterk, kwalitatief technisch- en beroepsonderwijs. Bovendien staat onze school voor betaalbaar onderwijs.

Vanaf dit schooljaar voert de provincie in al haar provinciale scholen een maximumfactuur in; niet alleen in de eerste graad, maar voor alle graden én in alle opleidingen. Dit is een primeur voor Vlaanderen.

Waarom?

We willen niet dat een te hoge kostprijs jonge mensen tegenhoudt om voor een bepaalde richting te kiezen. We hebben dus bewust de kosten gedrukt en tegelijkertijd gewaakt over de kwaliteit van ons onderwijs. Die kwaliteit moet namelijk ook mét een maximumfactuur gegarandeerd blijven. Onze leraren en directie zijn hierbij niet over één nacht ijs gegaan. De invoering van de maximumfactuur is gedurende meerdere jaren grondig bestudeerd en voorbereid.

Vanaf nu weet u dus van bij de start perfect wat de opleiding van uw dochter of zoon dit schooljaar zal kosten.

Wat betekent dit concreet?

Bij een maximumfactuur weet u bij de start van de opleiding wat deze maximaal zal kosten. U kan dit per opleiding vinden in het schoolreglement.

Ouders krijgen twee facturen per jaar, één in oktober en één in februari. Hierdoor is er veel minder administratie en kom je nooit voor onverwachte kosten.  Heb je vragen over facturen?

Voor PTS campus Boom kan je terecht op volgende contactgegevens:

T 03 880 82 00
e-mail: info.ptsboom@provincieantwerpen

Voor PTS campus Mechelen kan je terecht op volgende contactgegevens:

T 015 28 53 20
e-mail: info.ptsmechelen@provincieantwerpen

 

 

 

PTS Boom heeft een hart van Hout voor het dierenwelzijn!

publish date
04.03.2016

De honden en katten in de Mechelse Dierenbescherming hebben dankzij enkele leerlingen Houtbewerking negen nieuwe verstop- en slaapplaatsen en een vloerniveau voor in de dubbele hondenren gekregen.

De Mechelse Dierenbescherming vaart een heel nieuwe koers. Ze ondergaat met de nieuwe beheerder Sabine Slaets een metamorfose. “Stapsgewijs willen we aan een nieuwe toekomst werken. De samenwerking met de Provinciale Technische School Boom is er daar één van”, zegt beheerder Sabine Slaets.

Praktijkleraar Ronny Smets van het vierde middelbaar BSO Houtbewerking bij PTS Boom is tevreden met het werk van zijn leerlingen. “Een van onze collega’s was speeltjes gaan binnenbrengen bij de Dierenbescherming. De nieuwe aanpak inspireerde haar om ons te bevragen of we het zagen zitten om voor de honden en katten wat nieuwe dingen te maken. Onze leerlingen werken vooral praktijkgericht. Een goed idee om ze van a tot z te laten uitwerken. Eén ding: het moest allemaal gebeuren met recuperatiemateriaal en daar zijn we ook in geslaagd”, zegt de leraar.

Bezoekers kunnen de nieuwigheden komend weekend al bekijken op een opendeurdag bij de Dierenbescherming zelf. “Het is al vele jaren geleden dat we dat nog gedaan hebben. Dit moet in de toekomst weer een jaarlijkse gebeurtenis worden. De bezoekers gaan de eerste vernieuwingen te zien krijgen en zullen ook over de nieuwe manier van werken en het adopteren van dieren geïnformeerd worden”, vertelt Sabine Slaets.

Bron: www.gva.be

Leerlingen instrumentenbouw op stage in Malawi.

publish date
19.02.2016

ILSA gaat gitaarbouwers opleiden in Malawi.

Lennert Van de Velde (19) en Loïc Lemaire (22), twee leerlingen van ILSA, de muziekinstrumentenbouwafdeling van PTS, zijn vertrokken op stage naar Malawi. Zij zullen daar hun kennis die ze de afgelopen jaren vergaarden in de richting gitaarbouw delen met plaatselijke leraren houtbewerking.

In de loop van het eerste trimester kreeg de afdeling het bezoek van Mandinda Zungu uit Malawi die vertelde  over het “Malawi Music Project”,  opgestart door Johan Vanhoutte,  om leerkrachten muziek op te leiden en te voorzien van instrumenten. Omdat een stage verplicht is en ILSA reeds andere projecten in het kader van ontwikkelingssamenwerking ondersteunde (Music Fund), was het geen verrassing dat onze school werd aangesproken. Verscheidene leerlingen voelden zich geroepen om te helpen. Ter voorbereiding van de stage van Loïc en Lennert werden o.a. gereedschappen gemaakt en gitaaronderdelen voorbereid door de hele klas. Niet iedereen kan zich een stage in het buitenland veroorloven maar toch zien we geregeld leerlingen vertrekken naar onze buurlanden en zelfs Spanje en Italië. Eerder dit jaar liep een andere leerling al stage in Brazilië.

Loïc en Lennert hebben, in samenspraak met hun leerkracht, een vereenvoudigde gitaarversie gemaakt met beperkte middelen.  Het ontwerp straalt eenvoud uit maar de klank is verrassend goed!   Doel is om 10 leerkrachten houtbewerking van de plaatselijke school op te leiden om zelfstandig een eenvoudige gitaar te maken.  Deze gitaar moet op minder dan drie weken klaar zijn.  Op deze manier kunnen de kersverse gitaarbouwers het “Music development centre  Malawi” van nieuwe instrumenten voorzien. 

Leerlingen maken tafel voor het goede doel

publish date
30.11.2015

De tafel was het duurste stuk van de veiling  en bracht 13600 euro op, dit overstijgt het bedrag van de vorige tafel die onze houtafdeling maakte voor de Charity Cyclocross.
De opbrengst van de liefdadigheidscross en de veiling gaat dit jaar naar 2 goede doelen: de VZW Move To Improve en de VZW Bijs. ‘Move To Improve’ is een ondersteuningsfonds voor kinderen met neuromotorische problemen. ‘VZW Bijs’ zet zich in om 9 jongeren met een verstandelijke en/of motorische beperking dag en nacht op te vangen in een huis met een vast team van vertrouwde begeleiders. https://www.facebook.com/ptsboom/

PTS Mechelen is de Strafste School van 2015

publish date
30.04.2015

“Toen MNM-presentator Tom De Cock om iets na acht op de speelplaats verscheen, wisten we meteen hoe laat het was.”

Op 23 april kreeg Provinciale School voor Tuinbouw en Techniek (PTS) campus Mechelen de MNM-jury over de vloer voor “De Strafste School 2015”. De leerlingen en leerkrachten maakten er een verbluffende vertoning van, met resultaat. Tijdens de Grote Peter Van de Veire Ochtendshow werd vanochtend bekendgemaakt dat PTS Mechelen deze prestigieuze wedstrijd gewonnen heeft.

De jury was vol lof over de prestatie van PTS Mechelen. De love-factor die in de school erg voelbaar is, flatteerde de jury. Tijdens de Grote Peter Van de Veire Ochtendshow van MNM op donderdagochtend 30 april onthulde presentator Peter Van de Veire dat PTS Mechelen verkozen is tot Strafste School 2015. Rond iets na 8 ’s morgens verscheen Tom De Cock op de speelplaats. Omdat de bekende MNM-presentator op 30 april alleen de winnende school bezoekt, wisten de leerlingen en leerkrachten meteen dat ze gewonnen hadden. De verzamelde leerlingen op de speelplaats reageerden dolenthousiast. Dankzij de inzet en het enthousiasme van alle leerlingen en personeelsleden mag PTS campus Mechelen zich in 2015 de Strafste School van Vlaanderen noemen. Als beloning komen vandaag tussen 16 en 19 uur artiesten optreden in de school.

Plaats voor iedereen

Het enthousiasme van alle leerlingen, leerkrachten en medewerkers werkte tijdens de jurering op 23 april erg aanstekelijk. Het refrein van het schoollied werd door iedereen met luide stem meegezongen. Het begint dan ook met de profetische woorden: “Hier is plaats voor iedereen”. In de oren van de juryleden van MNM klonk deze zin duidelijk niet als een holle slogan.

Volgende van de detaillijst