Leerlingen Chemie en Techniek Wetenschappen PTS Boom brouwen eigen bier

publish date
23.01.2017

Op vrijdag 27 januari starten de leerlingen uit het 5 de jaar  Industriële Chemie en Techniek Wetenschappen met hun bierbrouwproject. Een uitdagend, wetenschappelijk project waarin de leerlingen de handen in elkaar slaan met hobbybrouwer Chris Van den Bergh om als eindproduct een lekker, eigen gebrouwen bier te bekomen. Alhoewel een eigen gebrouwen bier een hele uitdaging is gaan de leerlingen van PTS campus Boom een stapje verder.  De leerlingen zullen tijdens de het brouwproces de noodzakelijke kwaliteitscontroles uitvoeren. Via deze bierbrouwdag zullen de leerlingen in staat zijn om het productieproces te begrijpen en procestechnologisch voor te stellen. Op het eigen gebrouwen bier worden een aantal analyses uitgevoerd zoals bv. Het alcoholpercentage. Daarnaast bereiden ze een brouwerijbezoek voor om hun analyses en conclusies te toetsen met de realiteit.

Een onderbouwd project met de  realisatie van heel wat leerplandoelstellingen maar ook met de nadruk op hedendaagse competenties zoals onderzoeksmethoden, werken in teamverband, informatieverwerving en – verwerking en probleemoplossend denken.  Al deze competenties vormen een stevige basis voor de geïntegreerde proef in het zesde jaar.

Een staaltje gedrevenheid dat niet alleen een hele uitdaging is voor de leerlingen en hun begeleidende leerkrachten maar ook zeker het belang van wetenschappen in onze hedendaagse maatschappij wil benadrukken.

Volgende van de detaillijst